Αλέξανδρος Παπακριβόπουλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


Για Επέμβαση στις Αμυγδαλές

Η νοσηλεία θα είναι για ένα βράδυ. Αν καπνίζετε προσπαθήστε να μην καπνίσετε καθόλου την προηγούμενη του χειρουργείου.
Δεν πρέπει να φάτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Το πρωί του χειρουργείου ούτε νερό.
Μόλις βγείτε από το χειρουργείο θα αισθάνεστε κάποιο πόνο στο λαιμό στην κατάποση και μπορεί να θέλετε να βήχετε.
Την ημέρα του χειρουργείου και τις επόμενες 2-3 ημέρες θα τρώτε μαλακές και κρύες τροφές. Σιγά σιγά θα περάσετε σε φυσιολογική δίαιτα.
Τις πρώτες 1-2 ημέρες τα σάλια σας μπορεί να είναι ροζ. Αν αυτό συνεχιστεί ή αν δείτε καθαρό αίμα πρέπει να επικοινωνήσουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις 8-10 ημέρες, όταν πέσουν τα ράμματα.
Όταν επιστρέψετε στο σπίτι αποφύγετε κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική άσκηση και ζεστά φαγητά και ποτά για 1 εβδομάδα τουλάχιστον.

Για Επέμβασεις στη Μύτη

Προσπαθήστε να μην καπνίσετε καθόλου την προηγούμενη του χειρουργείου. Δεν πρέπει να φάτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα Η νοσηλεία θα είναι για ένα βράδυ. Το πρωί του χειρουργείου ούτε νερό.
Θα βγείτε από το χειρουργείο με τη μύτη κλειστή με δύο γαζάκια. Αυτά θα βγούν σε 1-2 ημέρες. Αυτό το διάστημα η αναπνοή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από το στόμα. Όταν αφαιρεθούν τα γαζάκια η μύτη παράγει πολλές εκκρίσεις και είναι δύσκολη η αναπνοή για 2-3 μέρες ακόμα. Αυτές τις πρώτες ημέρες μπορεί να πονάνε τα δύο μπροστινά πάνω δόντια.
Μετά από 4 ημέρες συνήθως είστε ικανοί να επιστρέψετε στην εργασία σας. Τα πράγματα αλλάζουν αν έχετε υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Τότε έχετε για μια εβδομάδα νάρθηκα στην μύτη και εμφανίζονται αιματώματα κάτω από τα μάτια.
Αν έχετε υποβληθεί σε ενδοσκοπική επέμβαση για τη μύτη (ρινοπολύποδες, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα κλπ ), δεν υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή γιατί συνήθως δεν χρησιμοποιείται πωματισμός. Για δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο θα υπάρχει ευαισθησία στη μύτη και αυξημένη παραγωγή εκκρίσεων.
Τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο αποφύγετε τσιγάρο, ποτό και βαριά φαγητά. Μην ασχοληθείτε με χειρωνακτικές εργασίες.
Είναι σημαντικό να βρεθούμε μερικές φορές μετά το χειρουργείο για να γίνει καλός καθαρισμός της μύτης και να σας δοθούν συμβουλές για την σωστή περιποίηση της μύτης.

Για Αφαίρεση Πολύποδα Λάρυγγα

Δεν πρέπει να φάτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Το πρωί του χειρουργείου ούτε νερό.
Θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ώρες. Για μια εβδομάδα δεν πρέπει να μιλάτε καθόλου, ούτε ψιθυριστά.
Μπορεί να αισθάνεστε κάποιο πόνο στο λαιμό ή να θέλετε να βήξετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε το βήχα.
Αποφύγετε για 2-3 ημέρες το κάπνισμα, το ποτό και τα πολύ ζεστά φαγητά.