Αλέξανδρος Παπακριβόπουλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ίλιγγος

Ο ίλιγγος είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους ,κυρίως όσο μεγαλώνουν .Ίλιγγο ονομάζουμε την ψευδή αίσθηση κίνησης. Ο άρρωστος νομίζει ότι ο χώρος που βρίσκεται στριφογυρίζει, ότι ο ίδιος περιστρέφεται μέσα στον χώρο, παραπατάει ή πέφτει. Μερικές φορές η κατάσταση αυτή συνοδεύεται με εμέτους.
Ο ίλιγγος είναι μια κατάσταση πολύ εντυπωσιακή που πανικοβάλει τον πάσχοντα, τις περισσότερες όμως φορές δεν είναι επικίνδυνος και με την κατάλληλη θεραπεία και υπομονή από τον άρρωστο αντιμετωπίζεται.
Στο οπίσθιο μέρος του αυτιού υπάρχει ο λαβύρινθος, ένα όργανο που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος και μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στον εγκέφαλο, ακόμα και αν έχουμε τα μάτια μας κλειστά.
Συχνή αιτία ιλίγγου είναι η κακή αιμάτωση του λαβυρίνθου που μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως η αρτηριοσκλήρυνση, ο σπασμός των αγγείων ,προβλήματα στον αυχένα(άλατα) κλπ. Άλλη συχνή αιτία είναι ο ίλιγγος θέσεως, που οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του λαβυρίνθου λόγω απότομης κίνησης ή τραυματισμού. Ιώσεις και φλεγμονές μπορεί να επιφέρουν ίλιγγο και πολύ σπάνια όγκοι ή άλλες παθήσεις του εγκεφάλου. Για να αποκλειστεί αυτή η τελευταία μικρή πιθανότητα πρέπει κάθε άρρωστος με ίλιγγο να εξετάζεται από ειδικό.
Υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες για να αποφεύγονται τα επεισόδια ιλίγγου ή τουλάχιστον να γίνονται πιο αραιά. Διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, αποφυγή αλατιού, αποφυγή υπερβολικής κούρασης και άγχους, προσοχή στις απότομες κινήσεις και στο απότομο σήκωμα από το κρεβάτι. Κάποια φάρμακα που μπορεί να προτείνει ο ειδικός θέλουν υπομονή και δεν δρουν από την πρώτη μέρα.