Αλέξανδρος Παπακριβόπουλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ωτίτιδες στα Παιδιά

Η πιο συχνή ωτίτιδα στα παιδιά είναι η λεγόμενη εκκριτική ωτίτιδα .Έτσι λέμε τη συλλογή υγρού (βλενώδους, χωρίς μικρόβια) στο μέσο αυτί, ένα χώρο πίσω από το τύμπανο που επικοινωνεί εσωτερικά με τη μύτη με ένα σωληνάκι που λέγεται ευσταχιανή σάλπιγγα.Η ευσταχιανή σάλπιγγα ανοίγει για λίγο όταν καταπίνουμε, μασάμε ή χασμουριόμαστε. Εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του μέσου αυτιού και την απομάκρυνση των εκκρίσεων.
Στα παιδιά η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι οριζόντια (δηλ. χωρίς κλίση προς τα κάτω )και με πιο ευρύ στόμιο, πιο εύκολα διαπερατή από τα μικρόβια. Τα συχνά κρυολογήματα, οι αλλεργίες ,τα «κρεατάκια» και κάποιες σπάνιες παθήσεις (πχ λαγόχειλο ή λυκόστομα) αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για εκκριτική ωτίτιδα.
Το 20% των παιδιών κάποτε θα παρουσιάσουν εκκριτική ωτίτιδα. Συχνά το μόνο σύμπτωμα είναι η ελάττωση της ακοής και γι’αυτό η νόσος μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάγνωστη. Οι γονείς συνήθως νομίζουν ότι το παιδί είναι ανυπάκουο, τους αγνοεί ή δεν συγκεντρώνεται. Κάποιες φορές μπορεί να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα με έναν οξύ νυχτερινό πόνο στο αυτί.
Η εκκριτική ωτίτιδα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καθυστερεί την ανάπτυξη της ομιλίας τους .Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μένουν πίσω στα μαθήματα και μπορεί να επηρεαστεί και η συμπεριφορά τους γιατί δεν ακούν για να συμμετέχουν στην παρέα. Αν η νόσος παραμείνει αθεράπευτη, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν μόνιμες βλάβες στο μέσο αυτί (συμφύσεις) και επομένως μόνιμη βαρηκοία.
Συνήθως το υγρό υποχωρεί από μόνο του σε 4-6 εβδομάδες .Όταν όμως διαγνωσθεί το πρόβλημα, προσπαθούμε να επισπεύσουμε την λύση του προβλήματος .Αντιβίωση, φυσιολογικός ορός και αποσυμφορητικά στη μύτη ,μάσημα τσίχλας, μπάνια κ.α βοηθούν στην απομάκρυνση του υγρού .Αν το πρόβλημα παραμείνει για πάνω από 6 εβδομάδες, τότε μια μικρή χειρουργική επέμβαση μπορεί να μας δώσει τη λύση.