Χρόνια Ρινίτιδα
Έτσι ονομάζουμε την αντίδραση του βλεννογόνου της μύτης σε διάφορους ερεθισμούς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερτροφία του. Οί ερεθισμοί μπορεί να είναι η αλλεργία, το κάπνισμα και το αλκοόλ, υπερκατανάλωση τοπικών spray, το νέφος, η ξηρασία και η υγρασία, το περιβάλλον εργασίας με εισπνοή ουσιών όπως πριονίδι, σκόνη από χαρτί ή δέρμα, βερνίκια, χρώμιο, νικέλιο και χαλκό.
Ο άρρωστος αντιλαμβάνεται μπούκωμα της μύτης κυρίως τη νύχτα. Η μύτη είναι στεγνή και ξερή αλλά κάποιες στιγμές μπορεί να τρέχουν εκκρίσεις «σα νερό». Δεν αποκλείονται οι πονοκέφαλοι. Ο άρρωστος με βουλωμένη μύτη αναπνέει από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται ο λαιμός, κάτι που γίνεται αντιληπτό κυρίως το πρωί. Ο ασθενής ροχαλίζει και είναι συχνότερες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Για να αντιμετωπισθεί η ρινίτιδα πρέπει πρώτα σε συνεργασία με τον γιατρό να εντοπισθούν οι πιθανές αιτίες που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η αποφυγή των παραγόντων αυτών, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο στην πράξη. Η συνηθέστερη θεραπεία είναι φαρμακευτική και περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή sprayσε συνδυασμό με αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά. Στην περίπτωση που δεν είναι αλλεργικής φύσεως η ρινίτιδα και είναι αγγειοκινητική, χρήσιμο είναι αποφεύγονται το κάπνισμα, ο καπνός στον χώρο και το αλκοόλ, το aircondition, η ξηρή ατμόσφαιρα και οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Στην περίπτωση που υπάρχει υπερτροφία του βλεννογόνου και κυρίως των ρινικών κογχών από την μακροχρόνια επίδραση των ερεθιστικών παραγόντων ,λύση στο πρόβλημα μπορεί να προσφέρει η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι κόγχες συρρικνώνονται με την μέθοδο των ραδιοσυχνοτήτων με τοπική αναισθησία και χωρίς πωματισμό της μύτης. Ο άρρωστος φεύγει από το νοσοκομείο μετά από 1-2 ώρες.