Αλέξανδρος Παπακριβόπουλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ροχαλητό-Άπνοιες

Ροχαλητό ονομάζεται η θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο. Ο θόρυβος προκαλείται από την δόνηση των ιστών ανάμεσα από τους οποίους περνά ο αέρας .Άπνοια στον ύπνο ονομάζουμε την περίοδο στην οποία σταματά η ροή αέρα μέσα από την αναπνευστική οδό για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.
Τα άτομα που πάσχουν από άπνοιες και ροχαλήτο συχνά έχουν υπνηλία και κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας , πρωινούς πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και σεξουαλική δυσλειτουργία. Επίσης, σε μακροχρόνιο ορίζοντα η πτώση του οξυγόνου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και εμφράγματα.
Η κλινική εξέταση του αρρώστου που ροχαλίζει ή εμφανίζει άπνοιες μπορεί να αποκαλύψει στραβό ρινικό διάφραγμα, πολύποδες ή αλλεργική ρινίτιδα, μακριά και παχιά σταφυλή και μαλακή υπερώα, υπερτροφικές αμυγδαλές και κρεατάκια, μετατοπισμένη προς τα πίσω κάτω γνάθο, μεγάλη γλώσσα και πολύ σπάνια όγκους που αποφράσσουν την αναπνευστική οδό κ.α. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά φάρμακα και οι κακές διατροφικές συνήθειες επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Η εξέταση του αρρώστου ολοκληρώνεται με τη μελέτη ύπνου, η οποία και καταγράφει την σοβαρότητα του προβλήματος. Μία πολύ χρήσιμη εξέταση που μπορεί να κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο χειρισμός Muller,με τον οποίο διαπιστώνουμε αν θα ωφεληθεί ο άρρωστος με κάποια χειρουργική επέμβαση.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις που η άπνοια θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, μπορεί να συζητηθεί η χρήση μηχανήματος θετικής πίεσης αέρα (C-PAP).